42G: FORTÆL LIDT OM DIN BAGGRUND SOM BILLEDKUNSTNER. HVORDAN KOM DU I GANG?

JI: Jeg har tegnet og malet lige siden jeg som 5-årig lavede malerier af hajer hos mine bedsteforældre i en lille lejlighed i Herlev. Utroligt jeg fik lov. Meget senere begyndte jeg på Teknisk Skoles grafiske afdeling i København. Jeg var dog mere interesseret i at illustrere, så jeg tog til London, hvor jeg tog en uddannelse som illustrator ved University of The Arts. Herefter arbejdede jeg på reklamebureau i et års tid, men fandt hurtigt ud af, at jeg skulle lave billedkunst i stedet. Det har jeg gjort lige siden – og elsker det stadig. Når jeg laver kunst er jeg 5 år igen – i en verden hvor jeg bare kan lege og hvor intet er rigtigt eller forkert.

42G: DU ER JO PRIMÆRT MALER, MEN ER FOR NYLIG BEGYNDT AT LAVE PRINTS. FORTÆL LIDT OM DINE TANKER OMKRING FORSKELLEN PÅ DE TO MEDIER. HVAD KAN DE HVER ISÆR OG HVAD ER DERES BEGRÆNSNINGER?

JI: For mig er forskellen den åbenlyse.  Malerier er unika’er og prints er masseproducerede. Det fede ved prints er, at de kan nå langt ud og at alle kan være med som forbruger. Alle burde have mulighed for at købe god kunst, og de nye mere økonomiske trykmetoder tillader dette, med høj kvalitet som tilgift.

42G: DER ER FLERE REFERENCER TIL MODERNE POPULÆR KULTUR I DINE VÆRKER. HVOR KOMMER DISSE MOTIVER OG VERDENER FRA?

JI: Jamen motiverne er nok bare nogle små personlige opfattelser af vores kultur. De er små kommentarer, eller fænomener, jeg forundres over kan lade sig gøre. Engang var det konger og krigshelte vi hyldede. I dag er det sportsudøvere og partygirls, der fylder nyhedsstrømmen. Det lyder måske som negativ kritik, men sådan ser jeg det ikke. Jeg synes bare det er pudsigt. Min kunst afspejler den kultur vi lever i – og det er det kunst gør. Kunstnere ikoniserer nogle mennesker eller begivenheder på givne tidspunkter. Derigennem har kunst sin store relevans i vores samfund. Jeg er enormt inspireret af Pop Art, der tit er blevet kritiseret som værende overfladisk – men hvis masseforbrug og rockstjerner er toneangivende i samfundet – så ses det i kunsten. Vi kan ikke sætte os fri fra det, der har skabt os.

JI interview blog 242G: HVILKE MATERIALER ER DINE FORETRUKNE OG HVORFOR FUNGERER DE FOR DIG?

JI: Lige i øjeblikket er alt oppe i luften, og jeg prøver mange materialer og redskaber af. Men når alt kommer til alt, er jeg stadig utrolig fascineret af oliemaling. Med alle de forskellige malemidler, kan man få malingen til at opføre sig på uendeligt mange måder. Utroligt fascinerende! Samtidig er farverne skarpe og dybe – det ser bare godt ud. Jeg elsker også den glans, der findes i malingen. Når man først har set et godt oliemaleri, så slipper man det ikke igen. Det kan være helt levende.

42G: HVAD KAN VI FORVENTE FRA DIG FREMOVER?

JI: At skabe kunst er en rejse. En evig rejse. Betingelsen er, at man aldrig ved, hvor man skal hen. Det er det, der er det spændende – det er rejsen. Et evigt eksperiment, der aldrig stopper. Noget jeg ikke kan lide eller forstå nu, sidder jeg måske og roder med om 10 år. Man ved det ikke – og jeg vil heller ikke vide det. Lige i øjeblikket er jeg ret fascineret af tegneseriers udtryk, Rembrandts sene periode og Picassos minimale tegnede gengivelser. Hvad giver de ting, når man blander dem sammen? Jeg aner det ikke!

JI interview blg 3Se alle Jakobs art prints hos 42Gallery her.